Afspraak maken
Ontstoppingsservice

Hoe zelf je riool ontstoppen?

Hoe je zelf je riool kan ontstoppen? Wij geven je hier alvast 4 handige technieken mee. Deze zijn echter niet zonder risico, daarom doe je bij twijfel best beroep op een professionele ontstoppingsdienst.

Hoe je zelf je riool kan ontstoppen

Heb je je altijd afgevraagd of je zelf je riool kan ontstoppen en indien zo hoe dat juist moet? Zelf een riool ontstoppen is zeker mogelijk maar de ervaring dient ons te zeggen dat er hier wel enkele risico’s aan verbonden zijn en dat je ook wat handig moet zijn aangelegd. Daarnaast heb je hiervoor enkele tools nodig. Zo kan je bijvoorbeeld met een tuinslang aan de slag maar evengoed met een veer, hogedrukreiniger of een vloeibare ontstopper.

Riool ontstoppen met een tuinslang

 1. Sluit het uiteinde van de tuinslang af, zo komt er geen afvalwater in de slang terecht
 2. Rol de slang uit in de riolering
 3. Wanneer je de verstopping bereikt, trek dan de slang even terug en duw hem daarna terug naar voor. Herhaal deze beweging meerdere keren
 4. Als alles goed loopt is je riolering nu niet meer verstopt

Riool ontstoppen met veer

Een ontstoppingsveer is een flexibele spiraal van enkele meters lang, te koop bij de betere doe-het-zelf zaak. Met dit hulpmiddel kan u in principe perfect zelf uw riolering te ontstoppen. U als volgt tewerk:

 1. U opent uw afvoerleiding en duwt de veer in de opening.
 2. U duwt de veer al draaiend in de afvoerleidingen. Het kan zijn dat u in de bochten iets langer moet duwen. U duwt net zolang tot u de verstopping bereikt.
 3. Vervolgens draait deze als alles goed gaat in de verstopping. Hierna verricht je enig trek- en duwwerk waarna alles goed gaat de verstopping verholpen is.

Hierbij dient wel opgepast te worden dat er niet te bruusk tewerk wordt gegaan zodat u de leidingen niet beschadigd.

Riool ontstoppen met een hogedrukreiniger

Je kan ook proberen om zelf je riool te ontstoppen door de leidingen onder hogedruk te reinigen. Je kan voor je standaard hogedrukspuit speciale koppen kopen die speciaal ontwikkeld zijn voor leidingen. We willen je echter op voorhand waarschuwen: deze techniek op een riool te ontstoppen moet zeer voorzichtig gebeuren, de kans is immers niet onbestaande dat er hierdoor ook afvalwater op je vloer of muur terechtkomt.

 1. Open de afvoerleiding
 2. Plaats het uiteinde van de hogedrukreiniger zo ver mogelijk in de leiding
 3. Activeer de hogedrukreiniger voor enkele minuten
 4. Controleer of je riool nog steeds verstopt is

Riool ontstoppen met een vloeibare ontstopper

In je lokale doe-het-zelf zaak kan je ook verschillende chemische ontstoppingsmiddelen kopen. Hierbij dient wel gezegd te worden dat de werking hiervan varieërt naargelang waar de verstopping zich juist voordoet. Zit deze zeer diep in de riool dan zal door de hoeveelheid afvalwater het ontstoppingsmiddel te zeer verdund worden om nog te doen wat het moet doen. Bovendien kunnen zulke ontstoppingsmiddelen ook schade toebrengen aan uw riolering. Of deze ontstoppingsmiddelen ideaal zijn om het probleem te verhelpen is dan ook zeer onzeker.

Niets helpt? Wat nu?

Indien uw riool na het proberen van al deze technieken verstopt blijft en u dit dus niet zelf kan oplossen is het raadzaam om de klus over te laten aan professionals. Onze ontstoppingsdienst kan doorgaans iedere verstopping van uw riool professioneel oplossen en dit zonder onnodige schade aan uw leidingen.

Onze ontstoppingsdienst inschakelen?
Bekijk onze video!
Afspraak maken
Ontstoppingsservice - Lodewijk Dosfelstraat 9 - 9160 Lokeren - info@ontstoppingsservice.be - T: 0468 27 49 78