"Prima en snelle service. Had een zware verstopping, ze hebben het direct opgelost. Dank u, zeer tevreden."
Hoe een verstopping voorkomen?
Tip 1: doorspoelen met soda
Een van de betere manieren om een verstopte afvoer te voorkomen is door het regelmatig doorspoelen van de afvoer, dit met een mengsel van soda en water, dit zorgt ervoor dat vuil van de wanden van je af-voer wordt losgeweekt. Je gaat daarbij als volgt te werk:
- Verwijder eerst al het zichtbare vuil uit de afvoer (bv. haarresten in het doucheputje, etensresten in de gootsteen,…)
- Meng vervolgens 500gr. soda met 4 liter heet water
- Spoel het mengsel door de afvoerleiding
- Laat het mengsel een nachtje lang inwerken
- Spoel vervolgens door met gewoon leidingwater
Tip 2: verwijder steeds afvalresten
Hierbij denken we voornamelijk aan etensresten die je door de gootsteen spoelt, haarresten in het afvoerputje van je douche of bad, maandverband of tampons in je wc,… Deze zaken gooi je beter weg in de afvalemmer, zo voorkom je dat ze aaneen zouden klitten en zo een verstopping zouden veroorzaken.
Tip 3: gebruik een zeefje of filter
Als je toch al eens per ongeluk afvalresten doorspoelt is het handig om via een filter of zeefje een verstopte gootsteen of een verstopt doucheputje te voorkomen. Zo blijven de afvalresten ‘achter’ en kan je ze nog steeds manueel verwijderen en komen de resten niet meteen in je afvoerbuizen terecht.
Tip 4: frituurvet hoort niet thuis in de gootsteen
Frituurvet zet zich gemakkelijk vast aan de wanden van je afvoer en veroorzaakt zo verstoppingen. Bovendien is het ook zeer slecht voor het milieu. Verzamel je overtollig frietvet dus in bv. een fles melk en breng het naar een lokaal inzamelpunt.
Tip 5: tweemaal per jaar je riool doorspoelen
Een verstopping kan zich niet alleen ter hoogte van de afvoer van je gootsteen, je douche, bad of wc voordoen. Het is ook belangrijk om een verstopte riool te voorkomen. Om dit te doen maak je gebruik van een hogedrukreiniger en een speciale rioolreinigingsslang die je op de hogedrukspuit aansluit. Deze plaats je in je riolering en deze reinigt vervolgens de wanden van je riolering, waardoor je de kans op een dreigende verstopping de kiem in smoort. Dit doe je best twee keer per jaar.
Contacteer onze ontstoppingsdienst!